Al jaren waren er plannen voor vernieuwing en uitbreiding van winkelcentrum Het Stroink in Enschede. Nu komt het er eindelijk van. Het geduld van de winkeliers in Het Stroink is flink op de proef gesteld. Er is veel en lang gepraat over vernieuwing en uitbreiding van het winkelcentrum, waarvan de zalmroze kleur op enkele muren nog dateert van de opening in het midden van de jaren zeventig. Met de overname twee jaar geleden door WP Retail Invest kwam er eindelijk schot in de plannen.

Verloedering voor
“Gelukkig, want nu zijn we de verloedering voor”, zegt Tim Lamers (40). Hij runt de slijterij en wijnhandel Le Tonneau en is voorzitter van de winkeliersvereniging Het Stroink. Enthousiast wijst hij op de tekeningen van het vernieuwde winkelcentrum. “Natuurlijk kunnen nooit alle wensen worden vervuld, maar we zijn heel tevreden met de uitkomst van de gesprekken met de nieuwe eigenaar. Het wordt echt mooi. Straks hebben we weer een fris en modern winkelcentrum.” De komende maanden zijn ingeruimd voor de voorbereidende werkzaamheden, waarna begin volgend jaar de bouw begint. De oplevering van het vernieuwde Stroink is eind 2019 gepland. De uitbreiding komt vooral aan de kant van Zuid Esmarkerrondweg.

Aldi
De nieuwbouw wordt straks ingevuld door de Aldi, die overkomt van De Posten in de wijk Wesselerbrink. Ook vishandel Keizer, die nu nog een plek heeft op het parkeerterrein, krijgt aan die kant een vaste winkelruimte. Lamers: “De nieuwe daken krijgen kappen die zorgen voor een uitstraling die aansluit bij boerderijen hier in het buitengebied. Binnen wordt zo’n beetje alles onder handen genomen. Er komen nieuwe vloeren, alles wordt geverfd en de pilaren gaan weg.”

Parkeerplaatsen
Voor de herinrichting van het gebied rondom het winkelcentrum trekt vastgoedeigenaar WP Retail Invest op met de gemeente. Omdat het oorspronkelijke plan is veranderd, heeft het college van B en W onlangs ingestemd met een gewijzigde verkoopovereenkomst. De uitbreiding gaat ten koste van een deel van het parkeerterrein. Daarvoor komen elders parkeerplaatsen terug. “We hebben nu zo’n 175 parkeerplekken. Daar komen er zestig bij”, aldus Lamers. Behalve in Stroinkslanden heeft hij slijterijen in ’t Ribbelt in Enschede, in Lochem en in Doetinchem. Een aantal samen met zijn schoonvader. „In dit winkelcentrum sta ik sinds een jaar of twaalf, maar mijn schoonvader al veel langer.”

Verouderd
“Het is hier allemaal een beetje verouderd”, stelt Lamers vast. “Maar de loop is altijd gebleven. Tot aan het einde van de crisis was er praktisch geen leegstand. We zijn toen onder andere Ter Stal kwijtgeraakt. Momenteel staan er drie van de 22 winkels leeg, maar we hebben nog steeds een mooie mix van ketens als Albert Heijn, Etos en Kruidvat en zelfstandigen zoals een keurslager, bakker en bloemenboetiek.” Lamers is vooral blij met de komst van een tweede supermarkt naar het winkelcentrum. “Albert Heijn aan ene kant en Aldi aan andere kant. Daarmee krijg je een haltermodel, met trekkers aan beide kanten. Nu komen mensen voor de Albert Heijn en gaan ze ook direct weer naar buiten. Straks krijg je een loop van de ene supermarkt naar andere, verwachten we. Daar gaan andere winkels van profiteren.”

Volwaardig winkelaanbod
De leegstand geeft winkeliers de mogelijkheid tijdens de verbouwing, die in drie fasen wordt uitgevoerd, zaken te blijven doen. “Als het ene deel wordt aangepakt, kunnen die winkels tijdelijk naar de leegstaande units.” De uitbreiding van Het Stroink past in het gemeentelijke beleid om in elke wijk te zorgen voor een volwaardig winkelaanbod voor de dagelijkse boodschappen. Met de miljoeneninvestering verwacht WP Retail Invest dat het winkelcentrum ‘een sterk aanzuigende werking krijgt op klanten uit de gehele wijk Stroinkslanden en een deel van het nabijgelegen buitengebied’.

‘Veel aandacht voor groen’
Het Stroink wordt volgens de vastgoedeigenaren het ‘groenste wijkwinkelcentrum van Enschede’. Zowel wat betreft duurzaamheid als inrichting van de directe omgeving. Er komen parkeerplaatsen met gras op een waterdoorlatende verharding. De gevels worden afgewerkt met onbehandeld hout, het nieuwe isolerende dak wordt bedekt met riet en voor de nieuwbouw worden materialen hergebruikt. Door de komst van Aldi wordt Het Stroink met een derde in oppervlak vergroot tot 5.750 vierkante meter. De zijpassage wordt gesloopt en maakt plaats voor extra winkelruimte, terwijl ook aan de kant van de Knalhutteweg meer winkelruimte wordt toegevoegd. Nabij de ingang van Albert Heijn wordt een deel gesloopt om ruimte te creëren voor een nieuw voorplein voor voetgangers. Deze kant van het winkelcentrum wordt voor auto’s beter bereikbaar, terwijl de verkeerssituatie ter hoogte van wooncomplex Het Veldhof overzichtelijker wordt.

 

Bron: Tubantia (14-09-2018)